جانقربان | شهرآرانیوز- اگر این روزها حال چندان مساعدی ندارید و بعد از ۲سال دستوپنجه نرمکردن با کووید۱۹ حسابی خسته شدهاید و همه زندگی را تیرهوتار میبینید، احتمالا کمی تا قسمتی به درد افسردگی دچار شدهاید؛ دردی که درمان آن چندان مشکل نیست، ولی تداوم آن بهویژه برای خانمهای خانهدار باعث برهمخوردن زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی خواهد شد.
باید درمان هر دردی را باید از خودمان شروع کنیم! مریم حقیقتیاری، کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز با اشاره به اینکه افراد باید در درجه اول خودشان را برای درمان قانع کنند، برای رفع افسردگی به بیان نکاتی دیگر میپردازد که در ادامه خواهید خواند.
بعضیها خستگی و حتی گرمازدگی را با افسردگی اشتباه میگیرند و وقتی حال خوشی ندارند، میگویند افسردهاند، درحالیکه افسردگی به این سادگیها نیست.
افسردگی سایه سنگینی دارد که در شرایط خاص و بهدلیل اتفاقات خاص در زندگی افراد رخ میدهد، ولی در بدترین حالت هم میتوان آن را درمان کرد. اما از آنجایی که همه ما در شرایط کرونا و محدودیتها هستیم، بهتر است بهجای کلمه افسردگی بگوییم که خسته شدهایم و برای رهایی از این خستگی بهترین راهحل تغییر سبک زندگی است.
حتما شنیدهاید که پزشکان زیادی میگویند باید سبک زندگی را با شرایط کرونا تغییر داد و به زندگی با آن عادت کرد. عادتکردن به یک سبک زندگی تکراری اشتباه است، اما بهترین راه این است که محدودیتها را وسط بگذاریم و براساس آنها فعالیتهای روزمره زندگی را انجام دهیم.
خیلیها فکر میکنند که تلویزیون تماشاکردن نوعی تفریح است، درحالیکه این تفکر اشتباه است و رفتار تکراری تماشاکردن سریالها و حتی اخبار میتواند به خستگی یا همان افسردگی دامن بزند. پیشنهاد میشود برخی برنامههای شاد مثل خندوانه را تماشا کنید، اما از اخبار منفی و سریالهای تلخ اجتماعی که بارها تکرار شده است، دوری کنید.
توصیه به ورزشکردن توصیهای تکراری است که همه آن را پیشنهاد میکنند، اما واقعیت این است که ورزش در روحیه شما معجزه و حالتان را خوب میکند. حتما نیاز نیست به سالن بروید و ورزشهای سنگین انجام دهید؛ میتوانید از اینترنت هم برای یافتن حرکات جدید و تازه استفاده کنید و دستکم روزی ۲۰دقیقه را به ورزش اختصاص دهید.
از آدمهای منفیباف، از خبرهای منفی، از فضاهای منفی و از حرفهای منفی دوری کنید. با غرزدن اوضاع تغییر نمیکند و حرفهای شما هم تغییری در شرایط ایجاد نمیکند؛ پس بهجای این حرفها درباره علایق خودتان صحبت و گاهی هم خیالپردازی کنید، چون خیالپردازی حالتان را خوب میکند.
برای دیدوبازدید و حرفزدن با خواهر، مادر و دوستها، شبکههای اجتماعی و تماسهای تصویری را امتحان کنید. برای یکدیگر فایل صوتی بفرستید و شعر بخوانید و حتی لطیفه بفرستید. صدای خنده خودتان را ضبط کنید و هم خودتان با آن بخندید و هم برای دوستانتان بفرستید؛ این صداها معجزه میکند.
درست است که خانهنشین شدهاید، اما به کمک اینترنت الان دیگر دسترسی به هیچچیز سخت و غیرممکن نیست. روشهای مختلف طبخ غذا را یاد بگیرید، کیک بپزید، خیاطی کنید، عروسک بسازید و با لباسهای کهنهای که لازم ندارید، چیزهای نو بسازید.
بهترین پزشک برای تشخیص درد و بیماری، خودتان هستید؛ البته اگر شناخت خوبی از خودتان داشته باشید. اگر حالتان خوب نیست، خودتان بهتر میتوانید راههای بهترشدن را پیدا کنید. این کار چندان سخت نیست، فقط باید کمی به درونتان مراجعه کنید و شناختتان را از خودتان افزایش دهید. برخی افراد تا دچار مشکل میشوند، سریع به پزشک مراجعه و درخواست دارو میکنند؛ درست است که بخشی از بیماری افسردگی با دارو درمان میشود، اما پیش از مراجعه به پزشکتان، خودتان را چکاپ کنید.